ESPANYOLS A AUSCHWITZ

ANETTE FLORENTÍN CABELLI

Salònica, Grècia, 25 d’abril de 1925

L’Anette va néixer a Salònica, Grècia, el 25 d’abril de 1925.

D’orígen sefardí va ser deportada a Auschwitz el 1942, amb el número 4065, tenia 17 anys.  La seva mare va ser assassinada a la cambra de gas.  Evacuada en una de les “Marxes de la mort” va passar per Ravensbrück i arribà a Malchow.  Després del seu alliberament s’instal·là a Niça on es va casar.  Va recuperar la nacionalitat espanyola a l’any 2017.

Tenim el testimoni de la seva participació en una de les Marxes de la mort i del seu alliberament, recollit per diferents mitjans de comunicació després de la seva participació en un acte del Centre Sefarad-Israel de Madrid el 21 de gener del 2020.

Caminàvem per la neu.  Sense pa.  Vam passar la frontera sense dormir.  Si no caminaves venia la SS, et tirava al terra i et disparava.  Més del 50% dels deportats van morir… Després de quatre dies vam arribar a Ravensbrück, un camp petit on gairebé no hi havia menjar.  No es pot explicar el patiment del cos, sense poder menjar i morts de fred.  Quan arribava la sopa era com una guerra…Quan vam sortir d’allà, caminàvem i vam veure un poble on als carrers hi havia muntanyes d’armes. Eren dels alemanys que les havien deixat per poder vestir-se de civils.  Un matí (a Malchow) al despertar-nos vam descobrir que els guàrdies nazis havien desaparegut. Érem lliures.